Home  
  Vliegtickets  
  Hotels  
  Vlucht + Hotel  
  Autohuur  
  Aanbiedingen  
  Blog  
  Mijn boekingen  
  Mijn Profiel  
 
Goedkoop vliegticket, hotel, stedentrip en autoverhuur.
 

Oktoberfest München viert 200e verjaardag

By Marieke - Last updated: donderdag, 8 juli, 2010 - Opslaan & plaatsen - Geef een reactie

200 jaar Oktoberfest in München

Het Oktoberfest in München zal door de liefhebbers van grote volksfeesten en evenementen dit jaar zeker in de agenda genoteerd worden. Het is namelijk een jubileumjaar dit jaar.

Highlights van het jubileumfeest van de Oktoberfesten

Ook dit jaar weer kan je je onderdompelen in de wereldberoemde Beierse traditie. Op 18 september begint het om 10.45 uur met een 45 minuten durende optocht. Dit is de opmaat naar de opening van de jaarlijkse bierfeesten. Bij de intocht zijn de eigenaren met hun families, versierde wagens, getrokken karren van de Müchener brouwerijen, serveersters op praalwagens en alle feesttenten en bands.

Oktoberfest in München

19 september begint om 10 uur ’s morgens met een parade van klederdracht en schutters. Ongeveer 8000 medewerkers trekken van de binnenstad naar de Theresienweide waar het feest is. Deze wereldberoemde parade toont de grote verscheidenheid aan tradities in het oude Beieren, andere Duitse deelstaten en Europese buurlanden. In een zeven kilometer lange stoet is van alles te zien, waaronder regionale klederdracht, schutters, volbloed paarden en versierde wagens. Ook de bomen zijn versierd en is er nog veel meer te zien tijdens de optocht.

Op de tweede zondag van de Oktoberfeesten treden vanaf 11 uur ’s morgens ongeveer 400 muzikanten op voor een groot spektakel: het openlucht concert aan de voet van het Bavaria standbeeld.

In dit jubileumjaar wil München terug naar het ontstaan van het grootste volksfeest ter wereld. Het zuidelijke deel van het festivalterrein biedt dan ook plaats voor de historie, in de speciaal ernaar vernoemde ‘weide’; Historische Wiese. Maar wat is eigenlijk de historie van dit bierspektakel?

Van huwelijksfeest tot grootste volksfeest ter wereld.

Op 12 oktober 1810 trouwde kroonprins Ludwig, later Koning Ludwig I, met prinses Therese von Sachsen-Hildburghausen. Alle inwoners van München werden uitgenodigd om het grote feest nabij de stadspoorten met hen te vieren. Sindsdien heet het terrein, de weide, de Theresienwiese, ter ere van Prinses Therese dus. Vijf dagen lang duurden de festiviteiten die werden afgesloten met paardenraces, waar overigens de Koninklijke familie ook bij was. Doordat de paardenraces iedereen zo goed was bevallen werd er besloten om deze in de volgende jaren te herhalen en zo was de traditie van de Oktoberfeesten geboren. In 1811 werd ook een landbouwtentoonstelling aan het feest toegevoegd.

Tegenwoordig worden hier geen paardenraces meer gehouden. De landbouwtentoonstelling heeft eveneens terrein verloren. Het wordt nu niet meer ieder jaar gehouden, maar ieder vierde jaar, op een deel van de zuidweide.

Het aantal kraampjes waar bezoekers bier konden kopen groeide zeer snel, en in 1896 bouwden de landheren en bierbrouwerijen de eerste grote biertenten op. Het andere deel van het feestgedruis werd bepaald door een kermis, die aanvankelijk bescheiden was: in 1818 bestond de kermis slechts uit een carrousel (de eerste), en twee schommels. De jaren daarna groeide het feest en in de 21e eeuw is het uitgeroepen tot grootste volksfeest ter wereld, waar jaarlijks gemiddeld zes miljoen bezoekers op af komen. Het eerste getapte biertje wordt ieder jaar “O’zaft” genoemd.

Ter ere van het jubileum heeft München voor hun gasten een feestprogramma samengesteld met daarin de hoogtepunten uit kunst, cultuur en gewoontes.

Het ‘lekkerste’ museum van München

Sinds 2005 is er ook een museum dat geheel gewijd is aan ‘de kunst van het bier brouwen’ en het Oktoberfest: het Münchner Bier- und Oktoberfestmuseum, dat gevestigd is in één van de oudste huizen van de stad, uit het jaar 1327. In de biertuin van het museum kan je vanaf 17 uur terecht voor een heerlijk pintje!

Let op! Het is van belang dat uw het verblijf in München tijdig boekt. Kijk hier voor een hotel München.

Bookmark and Share


Schrijf een bericht